Dlaczego fasola powoduje gazy? Jak je zredukować?

Czy jesteś jedną z tych osób, którzy odmawiają sobie talerza fasoli, aby uniknąć generowanych przez nią gazów? Wiele osób woli unikać fasoli, ponieważ powoduje ona dużo gazów.

Czy wiesz, co powoduje gazy i chcesz wiedzieć, jak ograniczyć problemy, które one powodują? Oto kilka technik gotowania, które mogą pomóc zmniejszyć te nieprzyjemne i niekomfortowe efekty uboczne.

Dlaczego fasola powoduje gazy?

Większość gazów, które wydalamy, powstaje z powietrza, które dostaje się do naszego żołądka w ciągu dnia, ale szczególnie wtedy, gdy jemy lub pijemy (wydalamy je głównie podczas bekania). Jednak niektóre pokarmy bogate w błonnik wytwarzają więcej gazu niż normalnie: owoce, warzywa, pełne ziarna i oczywiście nasiona roślin strączkowych.

Gaz, który generują te pokarmy jest wytwarzany wewnątrz jelita grubego (okrężnicy), z powodu pewnych pokarmów, które nie są przetwarzane w jelicie cienkim. Dzieje się tak z fasolą – i innymi ziarnami – które zawierają pewne węglowodany, których nie potrafimy przetworzyć – i zamienić na cukier – więc bakterie w naszym układzie pokarmowym fermentują je i powstaje gaz.

Jak zredukować gaz z nasion roślin strączkowych

Istnieją dwie techniki ograniczania skutków spożywania fasoli:

Większość roślin strączkowych należy namoczyć, aby skrócić czas ich gotowania, dzięki czemu można je jeść. Fasolę na przykład najlepiej namoczyć na noc. To, co odkryto, to fakt, że woda do moczenia pomaga rozpuścić i wydobyć węglowodany – oligosacharydy – które powodują gaz. A jeśli podczas moczenia kilkakrotnie zmienimy wodę, pomagamy je usunąć. Dlatego też nie zaleca się gotowania fasoli w wodzie z jej moczenia, ale w nowej wodzie.

Gotowanie na małym ogniu – to kolejna wskazówka, która działa. Fasolę należy gotować przez dłuższy czas, na małym ogniu. Dzięki temu fasola jest delikatniejsza i łatwiejsza do strawienia. W http://kulinarnesmaki.pl znajdziesz przepisy na potrawy z fasoli i wiele innych przepisów.

Inne porady

  • Choć jedzenie fasoli może wywoływać znane nam efekty, to jeśli będziemy spożywać ją regularnie, nasz organizm przyzwyczai się do niej i gaz zostanie zredukowany.
  • Unikaj napojów gazowanych, takich jak napoje gazowane i piwo, a zwłaszcza unikaj picia ze słomkami.
  • Unikaj gumy do żucia i słodyczy.
  • Jedz powoli, aby uniknąć gromadzenia się powietrza.